Translate

Tuesday, 15 January 2013

I would love to visit..

Jag vill mer än gärna (precis som typ alla andra) åka jorde runt, så jag tänkte dela med mig av några platser jag gärna skulle åka till. :) Det finns såklart flrea hundra platser utöver dom här, men det är iallafall en början? :) Om ni fick välja 5 platser, vart skulle ni åka då? :)

 Shilin, vilket betyder "stenskog", är en samling udda stenformationer i provinsen Yunnan, Kina. Som namnet antyder ser de höga klipporna ut som stora träd som vuxit upp ur marken, men i själva verket är formationerna ett resultat av vittring och erosion. Klipporna består av den vulkaniska bergarten basalt och omgavs för flera miljoner år sedan av kalksten. Eftersom kalksten är känsligare än basalt för nedbrytning blev resultatet den stenskog som mängder av turister besöker idag. Klippor, liknande de i Shilin, kallas ofta för karst-formationer och finns på flera platser i världen. Ett annat spektakulärt stenlandskap är Tsingy de Bemaraha på Madagaskar. 

 Fly Geyser står i Black Rock Desert, Nevada, USA, och ser ut som något från en Alien-film. Den ständigt aktiva gejsern är ganska okänd för allmänheten eftersom den ligger på privat mark som tillhör farmen Fly Ranch. Den enda grusvägen som leder fram till källan spärras med en hög grind som ska stoppa obehöriga från att ta sig fram och förstöra platsen. Fly Geyser är inte enbart ett naturligt fenomen, utan bildades på 60-talet när geotermiskt vatten tog sig in i en dricksvattenbrunn. Mineral som var upplöst i det varma vattnet steg upp till ytan där det kristalliserade (stelnade) och började bygga upp den unika formationen. Den är ungefär lika hög som en vuxen människa och växer fortfarande. Vatten sprutar oavbrutet 1,5 m upp i luften och faller sedan ner i 30-40 olika pooler, som även de byggts upp av hårdnat mineral. Eftersom gejsern är sammansatt utav många olika mineral får den skiftningar i flera vackra färger. 


Door to Hell" är ett brinnande hål i marken utanför byn Darvaza i Turkmenistan. Hålet ligger mitt ute i Karakum-öknen, ett område som har stora tillgångar av olja och naturgas. "Dörren till helvetet" bildades 1971 när sovjetiska geologer råkade borra igenom taket till en grotta fylld med naturgas. Marken kollapsade och det blev ett stort gapande hål med en diameter på 70 m. För att hindra de giftiga gaserna från att sprida sig bestämde sig geologerna för att tända eld på håligheten och låta den brinna tills allt bränsle var slut. Man trodde det skulle ta några dagar, men det brinner än idag. För en storleksjämförelse, notera människorna till vänster om hålet. 

No comments :

Post a CommentLet's be friends!